Kort verslag van Festival "Naar Zee, Naar Zee"

Donderdagavond 4 juni

Lezing: Schipbreukelingen, drenkelingen en redders

De openingsavond van het festival was een lezing over de historie van de KNRM.
Henk Stapel was daarbij onze rondleider. Via kenmerkende figuren zoals een Dorus Rijkers ( meer dan 500 personen gered / en in zijn tijd een van de bekendste Nederlanders ) maar ook opmerkelijke reanimatie –methoden uit het verleden ( het inblazen van tabaksrook) naar de huidige tijd van helikopters en hightech reddingsboten.
De lezing werd muzikaal ondersteund door leden van Rumor di Mare en een verrassingsoptreden van Act of Mutiny met het “Reddingslied”.
De lezing werd gehouden in de bibliotheek aan de Nieuwstraat in Leiden en georganiseerd in samenwerking met de Stichting BplusC.


 

Vrijdagavond 5 juni

Scratch van zeemansliederen

Op deze avond wilden we eens op een andere manier naar zeemansliederen kijken en vooral luisteren. Vanzelfsprekend werd de avond geopend door de organisatoren en gastheren Rumor di Mare en Act of Mutiny. Maar daarna …
Hoe pakt een smartlappenkoor als “ Er welt een traan “ en het Klein Leids Liederenkoor met de ons bekende Harm Huson op de bok het afscheid nemen van een zeeman aan , het klagen over het slechte eten aan boord enz. ? Dat weten we nu.
En ook hoe de pop-versie van Maarten & Muziekcentrum klinkt en de wederopstanding van Jacques Brel in de persoon van Leon.
Een geslaagde avond , waarbij niet alleen de luisteraars maar ook de optredende muzikanten en zangers het zichtbaar naar de zin hadden.


 

Zaterdag 6 juni

Buitenfestival “Naar Zee, Naar Zee”

Als voorproefje werd er weer door diverse groepen zingend door de grachten van Leiden gevaren terwijl leden van Rumor aan de wal flyerden.
Na een korte inleiding van de voorzitter van Rumor di Mare Jan Koelman werd tegen 1400 uur het Buitenfestival geopend door de in Leiden wereldberoemde Peter Labrujere. Geheel in stijl gekleed zong hij samen met Vivienne Aerts het lied : Leiden , wat ben je mooi .
En daarna ging het Buitenfestival van start op 4 plaatsen in hartje Leiden:

 

Optredens door:

Frankrijk: La Bouline
België: Shantykoor Blankenberge
Nederland: Scheepsfolk
Leiden:

Viswijvenkoor Leiden

Act of Mutiny

Zeemanskoor Rumor di Mare

 


Plaats: Burchtplein, Stadhuisplein, Rondvaartboot en (binnen) Bibliotheek Nieuwstraat en Café Meneer Jansen.

 

Met prachtig weer, enthousiast publiek en volle terrassen.

 

 

Zaterdag 6 juni

Slotconcert “Naar Zee, Naar Zee”

In een volle Tuinzaal werd het festival afgesloten .Met als hoogtepunten een nieuwe ster aan het Leidse firmament nl. RotOpJûh, een perfect optreden van Scheepsfolk en een Act of Mutiny die onverwacht voor de organisatie nog veelzijdiger bleek te zijn dan we kenden.

Copyright: Robert Scheltens