La Bouline is afkomstig uit de buurt van Orleans (Frankrijk) en de zes muzikanten delen de hartstocht voor de rivier de Loire en de liefde voor de zee. Dit laatste valt te verklaren uit het feit dat de helft van de leden van de groep oorspronkelijk uit Bretagne komt.

De rivier de Loire was vroeger een belangrijke handelsroute. Er voeren zeilende vrachtschepen met grote witte vierkante zeilen. Na zonsondergang bezochten de schippers van de Loire één van de vele herbergen om hun ontberingen en zware werk te vergeten.

Met een wijnglas in de hand zongen zij om beurten liederen van heimwee en verlangen.

La Bouline zingt en speelt traditionele liederen waarbij verschillende Vanwege de Bretonse achtergrond van drie mannen van La Bouline maken ook de zeemansliederen die zij als kind hoorden deel uit van het repertoire van de groep. Daarom kan een lied van La Bouline gaan over de ‘galerne’, een noordwestenwind met zware windvlagen en regenbuien die over de zee te keer gaat, of over de ‘mar’ die over de rivier de Loire waait.muziekinstrumenten worden gebruikt zoals de viool, bouzouki, banjo, trekharmonica, draailier, fluit, klarinet en mondharmonica.

 

 

www.labouline.com

Copyright: Robert Scheltens