Programma 2016

Donderdag 23 juni

Vanaf 20:00 uur: Lezing over Leidse Kweekschool voor Zeevaart
Locatie: Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33a in Leiden

Het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare organiseerde, samen met Geelkerken Linskens Advocaten en de Historische Vereniging Oud Leiden, een lezing over de historie van de Kweekschool voor Zeevaart aan het Noordeinde in Leiden. Deze wordt verzorgd door voormalig Vrij Nederland-journalist Rudie Kagie.
Rudie Kagie schreef zo’n dertig jaar geleden een prachtig boekje over de Kweekschool voor Zeevaart:“De Jantjes van Leiden”. Het pand, waarin tegenwoordig Geelkerken Linskens Advocaten is gehuisvest, kent een rijke historie.
In de Kweekschool kregen Leidse straatschoffies tucht bijgebracht en werden ze klaargestoomd voor de marine of de grote zeevaart.

Kweekschool voor Zeevaart
Het ontstaan van de Kweekschool voor Zeevaart in 1855 is te danken aan een aantal gegoede burgers die zich “het lot der verwaarloosde vagebonderende jongens in de Leidse achterbuurten aantrokken”. Op initiatief van dominee Abraham Rutgers van der Loeff besloten zij dat er een inrichting moest komen die deze jongens “zal omvormen tot werkzame en nuttige leden der maatschappij, bepaaldelijk in dienst van de Nederlandse Marine”. Zie voor meer informatie een artikel op de website van Rumor di Mare: Leiden & Zeevaart.

 

Vrijdag 24 juni

Vanaf 20.00 uur: Shantycafé
Locatie: Tuinzaal van Sociëteit De Burcht, Burgsteeg 14 in Leiden. De zaal is vanaf 19:30 uur open.

Voorafgaand aan ons festival “Naar Zee, Naar Zee!" organiseerden het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare en de Maritieme Folkgroep Act of Mutinyeen Shantycafé in Leiden. Tijdens dit café maakte je kennis met folk, blues, pop, jazz, met zang en instrumentale nummers. Maar natuurlijk ook verrassende invalshoeken! Goed en minder goed... Maar het gaat altijd over zoute tranen, zwaar weer, liefdes voor één nacht en zinkende schepen.


Zaterdag 25 juni

Vanaf 14.00 uur: Het buitenprogramma
Locaties: Burchtplein, Hooglandse Kerkgracht, Bibliotheek en de Twee Spieghels aan de Nieuwstraat in Leiden

 

Op zaterdag 25 juni opende Leidens cultuurwethouder wethouder Robert Strijk om 14.00 uur het buitenfestival dat werd gehouden tussen de Burcht en Hooglandse Kerk. Er traden daar binnen- en buitenlandse groepen op. Het was niet alleen bedoeld voor liefhebbers van shanties en zeemansliederen, maar met het festival maakte ook het (Leidse) publiek op een verrassende wijze kennis met deze maritieme muziek.

 

Zaterdag 25 juni

Vanaf 20.00 uur: Het Slotconcert.
Locatie: Tuinzaal van Sociëteit De Burcht, Burgsteeg 14, Leiden. De  zaal is vanaf 19:30 uur open.
Toegang gratis.

Copyright: Robert Scheltens